Essaywedstrijd 2022: Klimaatverandering

Wie het nieuws volgt klimaatverandering heeft weinig reden tot optimisme. We lezen over smeltende ijskappen, bosbranden en overstromingen die het leven op aarde onmogelijk dreigen te maken. Het gevoel kan ons bekruipen dat de wereld op haar laatste benen loopt en dat wij weleens de laatste mensen zouden kunnen zijn. Tegelijk lezen we ook berichten dat het zo’n vaart niet zal lopen. Sommige stemmen in het publieke debat beweren dat er niet zoveel aan de hand is, en anderen hebben hun kaarten gezet op technologische ontwikkelingen. Misschien valt het allemaal wel mee, of lukt het ons om de dreiging te slim af te zijn met nieuwe technologische vondsten. Heeft de mens zich tenslotte niet altijd aan kunnen passen aan veranderende omstandigheden? Met het IPCC-rapport nog vers in het geheugen willen we jonge denkers aanmoedigen om vanuit een filosofische invalshoek te reflecteren op klimaatverandering.

Daarom schrijft Filosofie-Tijdschrift samen met het Erasmusfonds een essaywedstrijd uit. Studenten en promovendi worden van harte uitgenodigd om deel te nemen. Schrijf een filosofisch essay van +/- 3500 woorden over klimaatverandering. Wat zegt de klimaatcrisis over onze houding ten aanzien van de natuur? Is daarin iets scheef gegroeid? Wat zou er in die houding moeten veranderen? Heeft de mens nog een toekomst? En zo ja, welke maatregelen zouden er dan getroffen moeten worden? Hoe verdelen we de lasten van de klimaatcrisis eigenlijk eerlijk? Je kan vele kanten op, zowel inhoudelijk als qua stijl, mits het essay filosofisch van aard is.

De inzendingstermijn sluit op 1 maart 2022. Inzendingen kunnen worden gemaild naar info@filosofie-tijdschrift.nl. De jury – Roel Meijvis, Gerard Versluis, Cees Zweistra en Judith Immink – beoordeelt alle inzendingen en kiest een winnaar. Het winnende essay wordt gepubliceerd in Filosofie-Tijdschrift. Daarnaast krijgt de winnaar EUR 500,-, en een jaarabonnement op Filosofie-Tijdschrift.

Bij meerdere uitmuntende essays, maken ook de essays op de tweede en derde plaats kans op publicatie in het tijdschrift.

Belangrijk: zet uw eigen naam in de bestandsnaam en in het document zelf.